De zes dienaren (Sprookjesbos Efteling)

Geplaatst op dinsdag 25 augustus 2020 @ 02:09 , 350 keer bekeken

De zes dienaren

De tweede versie van Langnek

Langnek is - letterlijk en figuurlijk - een van de grootste iconen van De Efteling, en zit al sinds het prille begin op een rots in het Sprookjesbos. Hij maakt echter deel uit van een groter geheel: het sprookje 'De Zes Dienaren', oorspronkelijk gepubliceerd in Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm. Een toverkol heeft het mooiste meisje van de wereld, daagt iedere vrijer uit die om haar hand komt vragen door met onmogelijke opdrachten te komen, en uiteindelijk krijgen ze er van langs of vinden de dood, terwijl het mooie meisje haar droompartner niet vindt. Totdat een dappere prins met behulp van zes dienaren, elk met hun eigen bovennatuurlijke eigenschap of zintuig, er tóch in slaagt. Er zijn diverse versies van dit sprookje, maar de eerder genoemde hoor je het vaakst.

De buitenzijde van de dienarengalerij

Het beeld van Langnek (ontworpen door Anton Pieck) staat sinds de opening van het park op zijn plaats, maar het ontwerp dat we heden ten dage kennen komt van Ton van de Ven, een veel gedetailleerdere versie. Zijn nek steekt uit tot bijna 5 meter. Er zijn geen beelden van de andere dienaren, deze staan met mooie afbeeldingen in de nabijgelegen dienarengalerij (wederom een ontwerp van Pieck), waarop een klein borstbeeld staat van Kogeloog, een van de dienaren. Bij het beeld van Langnek horen we het verhaal verteld door Peter Reijnders. De muziek die we horen komt van Albert Ketèlby, een intermezzo onder de naam 'In the Moonlight'.

De afbeeldingen van alle dienaren, elk met een bijzondere naam

Veel mensen kennen Langnek als het symbool van De Efteling, maar weten niet altijd dat hij deel uitmaakt van een sprookje, of ze weten niet waar het sprookje over gaat. Tijdens de winter wordt Langnek toepasselijk uitgerust met een stel oorwarmers, sjaal en bijbehorende bevroren loopneus!


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: