De rode dansschoentjes (Sprookjesbos Efteling)

Geplaatst op donderdag 12 november 2020 @ 22:30 , 414 keer bekeken

De rode dansschoentjes

De attractie vandaag de dag

'De rode dansschoentjes' is een sprookje van Hans Christian Andersen. Ook voor dit sprookje is een attractie gebouwd in het Sprookjesbos van de Efteling. We herkennen deze aan twee rode schoentjes die miraculeus dansen, nadat het verhaal is verteld door Wieteke van Dort. Bij de attractie zien we ook de tekening van Anton Pieck van het meisje Karin, de hoofdpersoon van het sprookje. In de meeste versies van het sprookje wordt ze echter niet Karin, maar Karen genoemd.

Het sprookje vertelt het verhaal van een klein meisje dat zo arm was dat ze nooit schoenen droeg. Na het sterven van haar moeder gaat Karin wonen bij een rijke oude dame. Dankzij haar krijgt Karin kleren... én schoentjes, rode om precies te zijn. Als de dame ernstig ziek wordt, en Karin verzuimt om voor haar te zorgen en liever gaat dansen op een bal, beginnen de schoentjes te dansen... en houden er niet meer mee op. Een behulpzame beul haalt de schoentjes van haar voeten, en ze blijven voor altijd zelfstandig doordansen.

Vroeger en nu

De rode dansschoentjes zijn sinds 1953 naar het ontwerp van Pieck in het park te vinden. Vanaf de jaren zeventig werd het verhaal verteld door Wieteke van Dort. Ooit stond er een bord met de tekst 'Om de drie minuten dansen de schoentjes' en was er in de begintijd nog geen overkapping boven de dansende schoentjes. Ook de schoentjes zelf hebben verschillend uiterlijk gekend. De technische kant van de attractie is het werk van Peter Reijnders. De schoentjes dansen dankzij elektromagneten en dansen op 'De Klompendans' van Jan van Oort. Deze video van Eftelwesley vertelt je nog veel meer over 'de rode dansschoentjes'.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: